Zorgstoelen voor EMB en EMG

Vita-Tendens  produceert regelmatig maatwerk zorgstoelen voor ernstig meervoudig beperkte cliënten of cliënten met een ernstig meervoudige handicap.

Bij deze cliënten komen problemen met spieren, gewrichten en het skelet veelvuldig voor. Vaak hangen deze problemen samen met een andere aansturing en/of verminderde controle van de skeletspieren door de hersenen. Meestal is er sprake van een verlaagde spierspanning (hypotonie), een verhoogde spierspanning (hypertonie of spasticiteit) of een combinatie van beide.

Beperkingen in bewegingsvaardigheden hebben door afwijkende spierfuncties vaak vergroeiingen of verkrommingen van de gewrichten tot gevolg. Tevens bestaat een verhoogde kans op het ontstaan van een zijwaartse verkromming van de wervelkolom (scoliose). De scoliose gaat gepaard met verdraaiing van wervels.

Deze cliënten hebben vaak grote zitproblemen waarbij het bestaande zitmeubilair (eigenlijk) niet goed voldoet.

In nauw overleg met de behandelend therapeut biedt Vita-Tendens ook voor deze doelgroep zit-oplossingen. Dit leidt tot individueel maatwerk waarbij de stoel een toegevoegde waarde moet zijn voor het welzijn van de cliënt. Ondersteuning geven waar nodig en het bieden van het juiste comfort. Daarnaast wordt er ook gelet op het gebruikersgemak voor het begeleidend personeel.

Praktijkcase aangepaste zorgstoel

Op verzoek van de behandelend therapeut van een cliënte met een ernstig meervoudige beperking heeft Vita-Tendens een zorgstoel geheel op maat gemaakt.

De diverse afmetingen van de stoel zijn aangepast aan de lichaamsmaten. De armleuningen zijn hoog en op verzoek rechthoekig gemaakt. In verband met een verschil in beenlengte is de stoel voorzien van een arthrodese zitting. De cliënt heeft een ernstige rugvergroeiing waarvoor zijwaartse pelotten en een extreme lumbale steun is gebruikt.

De wens was dat deze cliënte aan de eettafel kon plaatsnemen. Hiervoor is er een hooglaaglift ingebouwd waardoor de zithoogte in iedere gewenste stand geplaatst kan worden. Als de hooglaaglift in functie is kan tevens elektrisch de beensteun omhoog gebracht worden. Daarnaast is de lift voorzien van wielen zodat deze ook in gebruik verreden kan worden. Uiteraard zijn de wielen voorzien van een stevige rem.

De zorgstoel is geheel elektrisch verstelbaar en voorzien van een accu. Hierdoor is er geen snoer meer nodig en kan de stoel ten allen tijde worden bediend.

De stoel is bekleed in zacht en comfortabel kunstleer, en voldoet aan de eigenschappen die wenselijk zijn in de zorg. Zo is deze hygiënisch, anti-bacterieel, brandvertragend en goed reinigbaar.

Afmetingen:  
Buitenmaten:
Standaard inbegrepen: